Manipulare si propaganda pe internet: NSA si GCHQ

Insusi termenul de „teoria conspiratiei” a fost inventat de catre CIA pentru a discredita pe cei care contraziceau raportul publicat de catre comisia Warren privind asasinatul presedintelui Kennedy1. Termenul este o metoda de a umili si a reduce la tacere orice voce care contrazice versiunea oficiala a evenimentelor.

Aceasta arma este folosita si in prezent pentru a ataca locurile de discutii online. Folosesc verbul „a ataca” fara vreo exagerare. Documentele secrete ce au fost publicate in ultimele luni de catre diversi informatori includ manuale pentru a controla discursul si opinia publica de catre diverse agentii guvernamentale.

Exceptand incercarile (esuate pana in prezent) de reglementare a internetului de catre guvernul american, si agentiile secrete se pare ca sunt implicate in lupta pentru controlul informatiilor din mediul online. In luna iulie 2014, Snowden a facut publice documente ale NSA care detaliaza modul de lucru a unui serviciu de informatii englezesc, denumit GCHQ2.

Unitatea secreta JTRIG (Joint Threat Research Intelligence Group) din cadrul acestui serviciu de informatii s-a ocupat de creerea acestor metode de atac cibernetic. Aceasta unitate detaliaza capabilitati de a „imprastia” informatii false (prin campanii virale), de a manipula rezultatele chestionarelor online, de a creste numarul vizualizarilor unei pagini in mod artificial (putand astfel amplifica de exemplu mesajul anumitor clipuri YouTube, dand impresia ca acestea ar fi populare), de a cenzura continutul anumitor pagini sau clipuri YouTube (marcandu-le ca avand un continut extremist), bloguri false (care raspandesc dezinformari), operatiuni de tip false-flag (in care joaca rolul opozitiei) si operatiuni de tip „honeypots” (administreaza siteuri de stocare de fisiere/imagini, pentru a santaja acei utilizatori care uploadeaza lucruri compromitatoare si a obtine anumite avantaje)3.

GTPU3Cd

Strategia de manipulare divide et impera

Faptul ca serviciile de informatii americane si britanice aduna informatii personale nu este o noutate. Revelatia consta in faptul ca aceste unitati secrete au dezvoltat capabilitati de manipulare a discutiilor pe teme politice si de a raspandi propaganda de stat. Acestea sunt actiuni pe care le-ar intreprinde un stat totalitar, precum cel descris in romanul politic O mie noua sute optzeci si patru de catre George Orwell. Poate si mai inspaimantator este faptul ca presa din Marea Britanie si din SUA au ocolit acest subiect in mare parte.

Alte tehnici folosite de aceste doua servicii de informatii, au fost dezvaluite de catre Snowden in februarie, 2014. Este vorba despre tehnici ce nu pot fi descrise decât ca machiavelice. Ele descriu modalitati de discreditare a unor indivizi/tinte în mediul online6. Prezint mai jos cateva slide-uri dintr-o prezentare a capabilitatilor detinute de catre GCHQ.

Slide-ul 1. Cum sa discreditezi o tinta:

– sa-l prinzi intr-o capcana de tip honey-trap (prin capturarea unor materiale compromitatoare)

– sa-i schimbi pozele pe o retea de socializare

– sa scrii mesaje pe un blog pretinzand a fi o victima a acelui individ

– contactarea (cu scopul de a-l compromite) prin sms/email a colegilor, vecinilor, prietenilor

Screenshot3

Slide 1 – Cum sa compromiti o tinta

Slide-urile 2 si 3 prezinta o matrice de manipulare a perceptiei publicului.

deception_p11

Slide 2 – Psihologia grupurilor

deception_p12

Slide 3 – Psihologia grupurilor

Slide-ul 4 prezinta tehnicile de manipulare:

– Atentia (controlul atentiei, o miscare mare acopera o miscare mica, tinta se uita unde te uiti si tu, atentia scade catre final, repetitia reduce vigilenta)

– Perceptia (a masca si a imita, a reimpacheta o idee, tinte false, stimularea mai multor simturi)

– Simtul realitatii (exploatarea unor convingeri deja detinute, prezentarea unor fragmente din poveste, folosind repetetia se creeaza asteptari, schimbarea realului cu falsul si invers)

– Afectivitatea (crearea de stres cognitiv, crearea de stress psihologic, crearea de stres afectiv)

– Comportamentul (simularea actiuniii, simularea rezultatului, disocierea actiunii de rezultat)


Surse:

  1. http://www.globalresearch.ca/the-cias-invention-of-the-conspiracy-theorist-smear-campaign-to-discredit-dissenters/5403876
  2. https://firstlook.org/theintercept/2014/07/14/manipulating-online-polls-ways-british-spies-seek-control-internet/
  3. https://firstlook.org/theintercept/2014/02/24/jtrig-manipulation/
Reclame

2 gânduri despre “Manipulare si propaganda pe internet: NSA si GCHQ

  1. Pingback: A reinceput propaganda sionist-americana impotriva Siriei | Pietrele Vorbesc Weblog

  2. Pingback: Anumite masuri din controversatul „Patriot Act” sunt pe cale sa expire. De ieri au inceput sa apara stiri ca ISIS au ajuns in SUA | Pietrele Vorbesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s