Artistul-activist Bansky ne arata distrugerea facuta de Israel in Gaza

Artistul necunoscut, cautat de autoritati, care a umplut cele mai mari orase din lume cu graffiti cu mesaje „anarhiste”, a ajuns pentru a doua oara in Gaza. Acesta a postat astazi un clip video pe YouTube, ce imita, intr-un mod sarcastic, un clip de promovare a unei oferte turistice. Secventele video prezinta distrugerea rezultata din ultimul conflict din Gaza, ce a durat 50 de zile, si a lasat 539 de copii palestinieni morti si aproape 3.000 de copii raniti. In total, mai mult de 2.000 de palestinieni au murit, iar de cealalta parte, 67 de soldati israelieni, conform statisticilor prezentate de ONU. In conflict doar sase civili israelieni si-au pierdut viata, desi Israel a declarat ca militantii Hamas i-au atacat cu rachete.

Intr-unul dintre desene mai multi copii se dau in leagane agatate de un turn asemanator cu cele ce inconjoara zona Gaza. Artistul a declarat: „Gaza este deseori descrisa ca cea mai mare inchisoare in aer liber, pentru ca nimeni nu are voie sa intre sau sa iasa. Dar mi se pare ca aceasta comparatie este un pic nedreapta cu inchisorile. In inchisori nu se taie electricitatea, gazul si apa, fara motiv, de mai multe ori pe zi.” Gaza este inconjurata de ziduri si turnuri de control pe 3 dintre laturi, iar cea dinspre mare este si ea inchisa palestinienilor, fiind pazita permanent de nave militare israeliene.

gz_03aatwt-2

gz_nc_03-2

261EE96900000578-2970487-image-a-9_1424968286345

Zidurile si turnurile ce inconjoara Gaza

Intr-o alta poza este un desen ce aminteste de sculptura Ganditorul, dar expresia induce mai mult starea de disperare la vederea distrugerii din jur.

gz_nc_02

Artistul povesteste ca atunci cand lucra la desenul de mai jos, un localnic a venit si l-a intrebat: „spune-mi te rog, ce inseamna desenul asta?”. Bansky i-a raspuns: „I-am explicat ca incerc sa atrag atentia lumii asupra distrugerii ce a avut loc in Gaza, punand poze cu aceste desene pe website-ul meu, dar ca… pe internet… oamenii se uita doar la poze cu pisici.”

gz_nc_04-2

Clipul video produs de Bansky:


Surse:

  1. http://www.streetartnews.net/2015/02/banksy-unveils-new-series-of-pieces-in.html
  2. http://www.telegraph.co.uk/culture/banksy/11436286/Banksy-in-Gaza-Street-artist-goes-undercover-in-the-Strip.html
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s