Google vrea sa isi modifice algoritmul de cautare pentru a elimina „gunoaiele”

Citez din New Scientist:

Calitatea unui website ar putea sa-l ajute sa creasca in rezultatele Google daca compania de cautare va incepe sa masoare calitatea informatiilor oferite, si nu doar numarul de linkuri, cum o face acum.

Internetul este plin de gunoaie. Site-uri anti-vaccinare ajung pe prima pagina de rezultate ale Google, si site-uri de „stiri” raspandesc zvonuri precum un foc scapat de sub control. Google are solutia – sa claseze site-urile in functie de corectitudinea informatiilor oferite.

Motorul de cautare Google foloseste in momentul de fata un contor bazat pe numarul de link-uri ce duc catre o anumita pagina pentru a-i calcula popularitatea si a-l clasa in lista de rezultate a unei cautari. Astfel paginile care au multe linkuri ce duc catre ea sunt clasate mai bine. Acest sistem ne-a adus motoarele de cautare asa cum le stim astazi, dar dezavantajul este ca site-uri pline de informatii gresite pot sa urce in clasament, daca destui oameni pun link-uri catre ele.

O echipa de cercetare de la Google lucreaza la un model pentru a determina gradul de incredere al unei pagini, si nu doar reputatia sau popularitatea ei pe internet. In loc sa numere numarul de link-uri ce duc catre pagina respectiva, sistemul – care nu este inca pus in functiune – numara cate informatii sunt gresite pe o pagina. „O sursa care are putine informatii gresite poate fi considerata ca este de incredere”, spune echipa (http://arxiv.org/abs/1502.03519v1). Scorul pe care il calculeaza pentru fiecare pagina l-au denumit „scorul de incredere bazat pe realitate”.

Noul software functioneaza folosindu-se de Knowledge Vault (Seiful Cunoasterii), o baza de date organizata de Google ce a adunat „cunoasterea” de pe internet in momentul actual. Afirmatii/propozitii asupra carora internetul cade de acord in mod unanim sunt considerate adevarate. Site-urile care contin informatii contradictorii acestora vor scadea in clasificarea facuta de Google.

Exista deja multe aplicatii care incearca sa ajute utilizatorii de internet sa descopere adevarul. LazyTruth este o extensie de browser care curata emailurile false pentru utilizatori. Emergent, un proiect al Tow Center for Digital Journalism din Universitatea din Columbia, New York, verifica zvonurile gasite pe siteuri de neincredere, iar apoi le verifica cautand referinte din surse de incredere.

Matt Stempeck, programator la LazyTruth („adevar pentru lenesi”), acum director media la Microsoft, New York, vrea sa puna la dispozitie o aplicatie ce sa ofere cunostiintele gasite in servicii precum Snopes, PolitiFact si FactCheck.org. El a spus ca unelte precum LazyTruth sunt utile insa corectarea convingerilor gresite este mai grea. „Cum corectezi o conceptie gresita? Oamenii devin foarte defensivi”, declara Stempeck. „Insa daca ei cauta raspunsul pe Google, e posibil sa fie de la bun inceput intr-o stare a mintii mult mai receptiva”.

* Acest articol a aparut si in revista imprimata, nr 3010, sub titlul „Adevarul si doar adevarul”

New Scientist, „Google wants to rank websites based on facts not linksde Hal Hodson

C.S. Lewis a avertizat lumea de pericolele scientismului in cartea sa: „The Magician’s Twin: C. S. Lewis on Science, Scientism, and Society”. Iata ca vin zilele in care temerile sale vor deveni realitate, cand stiinta va deveni religie, si va decide ce este etic si ce nu, ce este adevar si ce este minciuna.


Sursa: http://www.newscientist.com/article/mg22530102.600-google-wants-to-rank-websites-based-on-facts-not-links.html#.VPM9nqPLcTv

Reclame

7 gânduri despre “Google vrea sa isi modifice algoritmul de cautare pentru a elimina „gunoaiele”

  1. Pingback: GOOGLE LOVESTE: pe PRIMA PAGINA DE REZULTATE va ramane doar LATRINA … ADEVARUL va fi ASCUNS mult mai in spate. Google va face clasamentul in functie de “corectitudinea informatiilor oferite” … | Saccsiv - Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s