NATO, Georgia, România: Consolidarea controlului asupra Mării Negre

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a avut discuţii oficiale, luni, 6 aprilie, la sediul Parlamentului Georgiei, cu preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate, Irakli Sesiashvili și cu ministrul apărării din Georgia, Mindia Janelidze.

55530963193777651shexvedraruminettan1

La începutul întâlnirii, Mindia Janelidze a exprimat recunoștiință pnetru suportul oferit de România în eforturile de integrare euro-atlantică. Apoi au început discuțiile privind problemele de securitate ale regiunii.

Mindia Janelidze a prezentat reformele planificate în sfera apărării naționale. Ministrul georgian a subliniat faptul că prioritatea principală pentru anul 2015 este implementarea Pachetului Substanţial NATO-Georgia (SNGP).

După întâlnire, miniștrii au oferit declarații presei. Mindia Janelidze s-a concentrat pe importanța unui acord bilateral de cooperare:

Am discutat despre cooperarea privind spațiile NATO si UE, dar și despre o cooperare bilaterală. România face parte din principalii susținători ai Georgiei privind integrarea Euro-Atlantică și îmbunătățirea capabilităților noastre militare. Din acest motiv acordăm această importanță mare relațiilor noastre cu România. Prin prisma cooperării bilaterale am descoperit noi direcții și aspecte alte relației noastre. Am finalizat definirea unor noi planuri și direcții. Rezultatele cooperării noastre vor fi foarte avantajoase.

Mindia Janelidze, Ministrul apărării din Georgia

33171131533261shexvedraruminettan2

Considerăm că includerea Georgiei în această platformă reprezintă o dovadă a recunoaşterii contribuţiei valoroase la securitatea şi stabilitatea spaţiului euro-atlantic, precum şi o oportunitate pentru valorificarea experienţei operaţionale a forţelor militare georgiene, câştigată prin participarea la operaţiile şi misiunile Alianţei. În acest context, apreciem că ar trebui identificate soluţii pentru a facilita participarea ţării dumneavoastră, precum şi a Ucrainei şi Republicii Moldova, la operaţiile şi misiunile UE

Mircea Dușa, Ministrul apărării naţionale

De asemenea, Mircea Duşa a afirmat că Summit-ul Parteneriatului Estic din luna mai 2015 va reprezenta o oportunitate pentru evaluarea progresului relaţiilor dintre UE şi aceşti parteneri, dar şi un moment important în procesul de dezvoltare şi consolidare a Parteneriatului.


Surse:

  1. http://www.mod.gov.ge/?newsid=3642
  2. http://www.mapn.ro/cpresa/14780_Discu%C5%A3ii-ale-ministrului-ap%C4%83r%C4%83rii-na%C5%A3ionale-cu-reprezentan%C5%A3i-ai-Parlamentului-Georgiei
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s