Putin ridica interdictia privind sistemul de rachete S-300 pentru Iran. Israel raspunde

Pe data de 13, aprilie 2015, presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru ridicarea interdictiei pusa exportului sistemului anti-aerian S-300 catre Iran.

Decretul elimina interdictia tranzitului pe teritoriul Rusiei (incluzand spatiul aerian), a transportului in afara teritoriului Rusiei catre Republica Islamica Iran sau cedarea catre Republica Islamica Iran folosind nave sau avioane sub pavilion rusesc a sistemului de aparare anti-aeriana folosind rachetele, S-300

Institutul de presa al Kremlinului

Decretul a intrat in vigoare incepand cu data de 13 aprilie 2015.

Rusia si Iran au semnat un contract ce includea 5 sisteme de aparare S-300 (in valoare de 800 milioane de dolari americani) in anul 2007, dar livrarea a fost suspendata dupa intrarea in vigoare a sanctiunilor ONU impotriva Iranului din septembrie 2010.

La scurt timp dupa vizita in Iran a ministrului apararii rus Sergey Shoigu din ianuarie, Departamentul de Stat american a declarat ca livrarea sistemului de aparare S-300 catre Iran nu este acceptabila. Sistemul S-300 (sau conform denumirii NATO, SA-10 Grumble) a fost construit cu obiectivul protejarii unor arii mari contra unor atacuri aeriene. Sunt considerate printre cele mai capabile sisteme de aparare anti-aeriene din lume, avand capabilitati de a intercepta nu doar avioane ci si rachete balistice.

222c2013-7fa6-4da0-a1a6-d9536c3d52b1

Prim ministrul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele rus Vladimir Putin

Ieri, pe 14 aprilie, intr-o convorbire telefonica cu presedintele rus, prim ministrul israelian, Benjamin Netanyahu a exprimat ingrijorari foarte mari prinvind deciza Rusiei de a oferi Iranului sisteme avansate anti-aeriene. Intr-o declaratie de presa, Netanyahu il avertizeaza pe Putin ca aceasta decizie „va incuraja agresivitatea Iranului in regiune si va destabiliza si mai mult stabilitatea din Orientul Mijlociu”.

Kremlinul a raspuns oficial: „Putin a subliniat faptul ca sistemul de rachete S-300 este unul pur defensiv si nu are cum sa prezinte vreun pericol pentru Israel, sau pentru alte tari din Orientul Mijlociu.”


Surse:

  1. http://www.irishexaminer.com/world/six-months-to-deliver-arms-to-iran-says-russia-324035.html
  2. http://www.presstv.ir/Detail/2015/04/15/406359/Putin-dismisses-Bibis-claim-over-S300
  3. http://www.jpost.com/Middle-East/Russias-missile-deal-with-Iran-challenges-US-influence-in-Mideast-398129
  4. http://www.breakingisraelnews.com/36299/netanyahu-grave-concerns-putin-s300-missile-iran-jerusalem/#vqvueBbkAXQHGz4h.97
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s