Papa Francis propune: sarbatorirea Pastelui pe aceeasi data de catre toti crestinii

Traducere: Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Rusesti: Stabilirea unei date comune pentru sarbatorirea Pastelui este acceptabila, daca se va folosi calendarul ortodox

o-Nikolaj-Balashov

Ca raspuns la declaratia papei Francis ca toti crestinii ar trebui sa sarbatoreasca Pastele pe aceeasi data, un purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Rusesti, a spus ca initiativa este binevenita cat timp Biserica Catolica va accepta metoda ortodoxa de stabilire a acestei date.

Ahriepiscopul Nikolai Balashov, directorul pentru probleme ecumenice al Patriarhiei Moscovei, a declarat ca asteapta mai multe detalii despre propunerea papei. „Daca Biserica Romei intentioneaza sa renunte la stabilirea datei folosind calendarul gregorian, introdus in secolul saisprezece, si sa revina la vechea metoda, folosita inca de pe vremea cand Biserica era unita, atunci propunerea este binevenita”, a declarat acesta. Fixarea unei alte date fixe pentru Paste este „total inacceptabila”, a adaugat.

Traducere: Propunerea papei de a stabili aceeasi data pentru sarbatorirea Pastelui de catre toti crestinii nu este realistica – Protodiacon Kurayev

Kuraev

Moscova, 16 iunie, Interfax – Protodiaconul Andrey Kurayev, faimosul teolog rus, a descris recenta propunere a papei Francis de a introduce o singura data pentru sarbatorirea Pastelui de catre toti crestinii, ca fiind fara perspective. „Propunerea papei de a avea o singura data de Paste pentru toti crestinii nu este realistica”, a scris parintele Andrey pe blogul sau.

Din punctul lui de vedere, situatia curenta in care exista zile diferite de sarbatorire a Pastelui, „nu este periculoasa pentru crestinism”. Motivele pentru insistenta Bisericii din secolul al IV-lea de a sarbatorii Pastele la aceeasi data, nu mai sunt relevante in ziua de azi: „nimeni nu ne mai confunda cu iudeii”, a declarat el.

„Pentru catolici, decizia papei de a schimba data este suficienta, in schimb crestinii ortodocsi sunt legati de Sfanta Traditie, sau pentru a fi mai precisi, de decizia Primului Sinod Ecumenic. Si alegerea sarbatorii este legata de catre decizia acestui sinod, iar stabilirea unei date fixe (a treia duminica din luna aprilie) este clar opusa acestei decizii”, a scris protodiaconul.

O propunere asemanatoare ca toti crestinii sa sarbatoreasca Pastele in aceeasi zi a mai fost facuta si de catre papa Ioan Paul al II-lea, dar s-a renuntat la ea. De asemenea in 1965 la cel de-al doilea consiliu din Vatican, din anul 1965, s-a propus stabilirea unei date (a doua Duminica din luna aprilie) in care toti crestinii sa sarbatoreasca Pastele.

Diferenta in stabilirea Pastelui provine din diferenta dintre calendarele folosite, cel gregorian si cel iulian. In 1948, in Moscova, la o conferinta a Bisericilor ortodoxe s-a decis ca stabilirea Pastelui si a tuturor sarbatorilor fara data fixa, sa se faca in functie de calendarul iulian, iar celalalte sarbatori sa fie stabilite de catre Biserica ortodoxa locala. Doar Biserica Ortodoxa Finlandeza fixeaza data Pastelui in functie de calendarul gregorian.

2 gânduri despre “Papa Francis propune: sarbatorirea Pastelui pe aceeasi data de catre toti crestinii

  1. Pingback: Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Rusesti: Stabilirea unei DATE COMUNE pentru sarbatorirea SFINTELE PASTI este ACCEPTABILA, daca se va folosi calendarul ortodox | Saccsiv - Weblog

Lasă un comentariu