Semnul fiarei in dezvoltare la Google? Doi directori executivi ai companiei Google ne prezinta viitoarele tehnologii de autentificare ca pe niste „super-puteri cool”

Ca au deja aceste tehnologii nu e de mirare. Ce ma surpinde este ca au inceput deja propaganda pentru a convinge populatia sa le accepte. Am subliniat momentele in care se incearca, din punctul meu de vedere, manipularea opiniei audientei. Personal aceste momente mi s-au parut gretoase si ma surprinde cat de directi au fost, cat de fatisi in a le prezenta ca pe ceva cool, o super-putere. E clar din cuvintele folosite in acest interviu ca tinta lor sunt… tinerii.

Grosolan si momentul final in care fac… bascalie… de temerile, nu fara temei, ale oamenilor privind caracterul Big-Brother al acestei uriase companii.


Regina E. Dugan este fost director al DARPA, in mod curent director executiv la Google – descrie foarte convingator viitoarele tehnologii ale vremurilor de pe urma, tatuaje inteligente si chipuri ce pot fi inghitite, ce sunt deja aprobate de catre FDA (Food and Drugs Administration – institut guvernamental american ce se ocupa de legislatia din domeniul alimentar si cel farmaceutic) iar oamenii vor putea sa le foloseasca (iar apoi vor fi obligati sa le primeasca) incepand cu anul 2017.

Regina E. Dugan: Ne gandim la o sumedenie de optiuni pentru a imbunatatii sistemele de autentificare, sa incepem cu tehnologiile ce sunt deja pe piata, cum ar fi sistemele token, de tip breloc, ce pot contine tehnologii NFC (Near Field Communication) sau Bluetooth, dar am putea sa ne gandim si la sisteme de autentificare pe care am putea sa le purtam, pe piele, in fiecare zi, timp de o saptamana sa zicem, cum ar fi un tatuaj electronic. Acum vorbim despre domeniul tehnologiei la purtator, toata lumea e interesata, SI EU sunt foarte interesata de acest nou domeniu “wearables” (tehnologia ce poate fi purtata) si ce pot sa va spun in acest moment este ca am facut pasi uriasi in acest domeniu, dar exista niste probleme fundamentale pe care nu le-am rezolvat inca. De exemplu una dintre ele este deosebirea fizica dintre o fiinta biologica si sistemele electronice. Electronicele sunt colturoase si rigide, iar oamenii sunt rotunzi si moi. Asta e o deosebire de tip mecanic. Un cercetator de la Universitatea din Illinois, Dr. Rogers, a descoperit o tehnologie noua prin care poate construi “insulite” minuscule din silicon conectate prin niste structuri de tip “acordeon” ce permite intinderea de pana la 200% in timpul functionarii circuitului. Si a fondat o companie ce produce… tatuaje electronice. Port unul chiar aici pe mana mea. Acesta este un model aflat inca in dezvoltare, este facut de aceasta companie, MC10, si contine o antena si cativa senzori. In prezent colaboram cu aceasta companie pentru a putea folosi aceste tatuaje pentru sisteme de autentificare.

E adevarat ca tinerii cu varste cuprinse intre 10 si 20 de ani nu vor sa poarte un ceas pe mana, dar va asigur ca vor fi interesati sa poarte un tatuaj electronic, chiar daca o fac doar ca sa-si enerveze parintii. 

(rasete)

Regina E. Dugan: Nu-i asa?

(rasete)

Walt Mossberg: Si tatuajul poate avea si un design, nu?

Regina E. Dugan: Sigur!

Walt Mossberg: Pentru ca… cu siguranta vor dori un design cool…

Regina E. Dugan: Da… optiuni, optiuni. Si asta e ceva ce porti dar putem sa ne gandim si sa includem un sistem de autentificare in anumite activitati zilnice. De exemplu iau niste vitamine in fiecare dimineata, cum ar fi sa iau “vitamina autentificare”?

Walt Mossberg: Ce?

Regina E. Dugan: Vitamina autentificare. Uite, am una chiar aici. Poftim, poti sa o tii in mana. Vrei sa o tii? Pastila asta are un mic chip in ea, si un comutator. Are si o baterie chimica, iar cand o inghititi, acidul gastric serveste pe post de eltroctrolit si activeaza chipul, si comutatorul este activat. Creeaza un semnal de tip ECG (electrocardiograma) pe 18 biti, si astfel intregul organism devine un sistem unic de autentificare.

(rasete)

Regina E. Dugan: Da, ce va zic e adevarat.

(aplauze)

Regina E. Dugan: Chiar e adevarat, asta inseamna ca va fi prima mea super-putere. Chiar vreau aceasta super-putere, asta inseamna ca mainile mele sunt ca niste fire, iar cand imi ating telefonul, calculatorul, usa, masina, sunt autentificata direct. Prima super-putere, gen… chiar vreau asta.

Dennis Woodside: Deci nu livram inca produsul asta.

(rasete)

Regina E. Dugan: Nu, inca nu livram.

Walt Mossberg: Dar FDA a aprobat produsul asta?

Regina E. Dugan: Deci uite cum sta treaba, chestia asta nu e ceva SF, e un produs al companiei Prodius, iar ei l-au gandit pentru a fi folosit in domeniul sanatatii, si a fost aprobat de catre FDA. Poti sa iei cate 30 pe zi pentru tot restul vietii. 

Walt Mossberg: Si ce se intampla? Ti se modifica bataile inimii? Sau…

Regina E. Dugan: Putem sa ne dam seama ca ai luat pastila aia. 

(rasete)

Walt Mossberg: Da, deci Google va stii tot ceea ce fac si pe unde ma duc, pentru ca hai sa fim seriosi, ne place mult de voi, dar sunteti de la… Google… 

(rasete)

Regina E. Dugan: Sa-i dea cineva niste apa sa ia pastila aia.

Walt Mossberg: Dennis, lasa-ma sa te intreb ceva, Larry [nota traducatorului: Larry Page, CEO al Google] te obliga sa iei o pastila din asta?

(rasete)

Dennis Woodside: E optional. Noi chiar avem un prototip functional pentru demonstratii, si am reusit sa ne autentificam pe un telefon .

Regina E. Dugan: Da.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s