In SUA e ilegal sa dormi cu cortul pe propriul tau teren

Traducerea articolului Natural News: Colorado county criminalizes self-reliance: Off-grid living punished like a crime.


Pana nu demult, a existat o vreme in America cand nici macar nu exista notiunea de a trai „deconectat”, mai ales pentru cei ce nu locuiau in mediul urban. A trai deplin independent era mai degraba regula si nu exceptia.

Oamenii se descurcau fara electricitate, fara a fi legati la apa, la gaz sau la alte servicii oferite de catre institutiile municipale. Foloseau lemn pentru caldura, kerosen pentru lumina, sapau fantani, cresteau vaci si gani si isi cultivau cele necesare.

Acest stil de viata probabil ca pare ceva arhaic pentru majoritatea dintre noi, dar tot mai multi oameni si-au dat seama ca a trai „decuplat” ofera nu doar o viata mai simpla, mai sanatoasa si mai fericita, dar ar putea sa fie si cheia supravietuirii in caz de dezastru.

Aceast stil de viata insa, reprezinta o amenintare pentru unii. Este in interesul multor companii de a-i tine pe oameni dependenti de serviciile lor si incearca sa ingreuneze cat mai mult, sau sa faca chiar imposibila o posibila reintoarcere a oamenilor la un stil de viata in care sa nu depinda de nimeni.

In multe locuri, acest stil de viata independent e la un pas de la a fi scos in afara legii. De exemplu in tinutul Costilla din statul Colorado, sute de persoane si-au cumparat pamant in dorinta de a trai izolat. Acestia sunt hartuiti permanent de catre autoritati. Situatia a devenit atat de tensionata incat s-a ajuns ca autoritatile sa incerce sa introduca o noua legislatie ce va face obtinurea unui permis de construire imposibila fara conectarea la reteaua electrica si la apa.

E normal sa fie ilegal sa stai cu cortul pe propriul tau pamant?

Autoritatile au emis deja noi reguli ce interzic celor ce au cumparat pamant sa traieasca in corturi cat timp locuinta este in constructie. Schimbarile au fost cauzate de numarul mare de oameni care au sosit in tinut cu scopul de a cumpara pamant pentru a putea locui pe el cu cat mai putine cheltuieli. [nota traducatorului: un numar imens de americani si-au pierdut locuintele dupa criza financiara din 2008 si au fost nevoiti sa se mute in corturi]

Matthew Valdez, administratorul local privind terenurile din tinutul Costilla, expune foarte concis atitudinea autoritatilor: „Foarte des gasim familii care locuiesc in adaposturi improvizate, in rulote sau chiar in corturi. Le spunem ca nu au cum sa stea in asemenea conditii.”

Dar este oare de competenta autoritatilor sa hotarasca modul in care oamenii traiesc cat timp lucreaza la construirea unei locuinte permanente, fie chiar un cort sau o rulota? E oare normal ca oamenii sa fie obligati sa isi procure autorizatii pentru a putea campa pe propriul lor teren?

Problemele rezidentilor din tinutul Costilla nu sunt unice in America. In intreaga tara autoritatile ingreuneaza viata celor ce nu isi permit un mod de viata clasic.

In timp ce multi deplang starea in care a ajuns aceasta tara, autoritatile au ajuns sa scoata in afara legii tocmai stilurile de viata care au ridicat-o.

Vom lasa autoritatile sa ne dicteze modul de viata? Asta inseamna oare libertatea? A venit vremea sa instiintam autoritatiile ca valorile traditionale americane includ si libertatea de a-ti trai viata in mod independent. Companiile nu ne detin si nici autoritatiile. Nu trebuie sa-i lasam sa uite lucrul acesta.

Un gând despre “In SUA e ilegal sa dormi cu cortul pe propriul tau teren

  1. Noi nu trebuie sa ne facem probleme… tiganii nostri numai in cort sunt invatati sa doarma!
    Chiar au fost cazuri hilare cand prin fonduri Farre primarii le-au ridicat case tiganilor si ei si-au bagat caii in case si ei au dormit tot in cort transformand casele ridicate de primarii in grajduri pt cai! 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s